Welkom op de archiefpagina's van E-zine Nieuwe Maan!
Nieuwe Maan publiceert wekelijks een artikel over hekserij, alternatieve geneeswijzen en de maan.
Oude artikelen worden op onderwerp gesorteerd en op de archiefpagina's geplaatst.
Hier vind je alle artikelen over edelstenen, metalen, schelpen en veren.

24/09/04

De verzorging van edelstenen en mineralen.

De werking van edelstenen berust op de uitwisseling van fijnstoffelijke energie.
Tijdens het gebruik wordt positieve energie afgegeven en negatieve energie opgenomen. Deze eigenschap maakt het noodzakelijk de steen van tijd tot tijd te reinigen en opnieuw op te laden.
Ook als een steen net is aangeschaft of als cadeau wordt verkregen is het noodzakelijk om eerst te reinigen. De steen is door meerdere handen gegaan en heeft overal energieën op gepikt.
Regelmatig gereinigde stenen hebben minder kans dof te worden of te barsten.
1x per maand reinigen is voldoende. Zorg dat de stenen niet op of vlakbij een energetische stoorbron liggen. Denk daarbij aan elektrische apparaten en eventuele aardstralen.
Gebruik nooit chemische middelen om stenen te reinigen!

Ontladen.

De meest gebruikte methode om een steen te ontladen is het gebruik van water. Water heeft het vermogen om energieën op te nemen en vast te houden. Een geschikt medium om te reinigen. Elk soort water voldoet, maar bronwater of stromend water hebben de voorkeur.
Voorbeelden:
Leg de steen 24 uur in een glas bronwater.
Leg de steen in een glas en laat er 10 minuten kraanwater overheen stromen.
Leg de steen in een kamerfontein waarvan het water ververst is.
Als er een bron of helder stromend beekje in de buurt is dat natuurlijk ideaal.
In stilstaand water kunnen er luchtbelletjes op de steen ontstaan. Beschouw dit als een teken dat de negatieve energie de steen verlaat. Hoe meer luchtbelletjes, hoe langer de steen nodig heeft om zich te ontladen. Ververs het water tot dat er geen luchtbellen meer ontstaan.
N.B. Niet alle stenen zijn geschikt om te reinigen met water. Stenen die ijzer bevatten kunnen oxideren als ze lang in water staan. Stenen zoals haliet en seleniet lossen op. Lapis lazuli, malachiet en turkoois zijn poreus en kun je beter in de aarde reinigen.

Het is belangrijk om één soort steen tegelijk te ontladen. Elke steen heeft een andere energie. De verschillende energieën zullen de stenen vermoeien.
Zeker als een steen van iemand anders is geweest en bij ernstige spanningen is het noodzakelijk om uitgebreider te ontladen.
Na de reiniging met water wordt de steen in aarde begraven. Aarde heeft een vitaliserende werking omdat dit het element betreft waarin de steen is ontstaan. De natuurlijke magnetische kracht van de aarde trekt alle negatieve energie uit de steen. Dit kan in een pot of een veilige plek in de tuin. Na 3 dagen kun je hem afspoelen en snel door een vlam halen.
Ook met de vlam moet je weer oppassen.
Sommige stenen zijn hittegevoelig. Door de plotselinge temperatuurwisseling kunnen ze barsten, smelten of smeulen. Let op bij Git, (kan gaan smeulen) versteende harsen zoals barnsteen en kopal, (gaan smelten) amethist, (kan verbleken of kleurloos worden bij sterke verhitting), bergkristal, (kan breken bij plotselinge temperatuurwisselingen), lapis lazuli, (sterke verhitting vermijden) malachiet, (vermijd plotselinge temperatuurwisselingen) toermalijn, (kleur verandert bij sterke verhitting) turkoois, opaal en parel (gevoelig voor alle hitte). Bij de verhitting van pyriet komt giftige zwaveldamp vrij.

Met de volgende methoden om te reinigen heb ik geen ervaring. Voor de volledigheid benoem ik ze even:
Water met als toevoeging de etherische olie van lavendel. Prima reinigend, maar ik zou toch bang zijn voor de inwerking van de olie op de voornamelijk zachtere stenen.
Water met als toevoeging de Bachbloesem Crap Apple. Crap Apple is de reiniger onder de Bachbloesems en deze methode lijkt me geschikt bij de zwaar vervuilde stenen.
Het gebruik van zeezout of ozaliet. De stenen worden in het zout gelegd.
De methode is erg agressief. Zout trekt water aan en vooral de poreuze stenen zullen hierdoor uitdrogen en kunnen barsten.
Wierrook: De stenen beroken met salie, mirre of lavendel.
Luchten: Plaats de stenen in de openlucht zodat de wind er langs kan spelen.
Reiki: Als je geïnitieerd bent kun je Reiki gebruiken om de steen te ontladen.
Visualisatie: Als je getraind bent in visualisaties stel je jezelf voor hoe alle negatieve energie van de steen in de aarde verdwijn.
Met de twee laatst genoemde methodes is het ook mogelijk om de steen weer op te laden.Opladen.

De meeste stenen kunnen worden opgeladen in de zon. Direct zonlicht is niet noodzakelijk en voor stenen die mangaan bevatten zelfs niet wenselijk daar zij door direct zonlicht zullen verkleuren. (zoals amethist, rozenkwarts, oranje calciet en turkoois) Bollen en puntige stenen kunnen werken als een vergrootglas.
Houd hier rekening mee zodat er geen brand ontstaat.
Wil je wat genuanceerder te werk gaan dan kun je de volgende regels toepassen:
Heldere stenen of stenen die behoren tot de geest opladen in de zon.
Doorschijnende stenen of stenen die behoren tot het gevoel opladen in de volle maan. Rekening houdend met het doel van de steen zou je kunnen beslissen om een steen bij wassende of afnemende maan op te laden.
Opaque (ondoorzichtig) stenen kunnen wat langer in de aarde blijven.
Andere oplaad methoden:
Onder een goed gerichte piramide. Piramides generen negatieve ionen die vitaliserende werken. Bovendien hebben ze een balancerende uitwerking op elektromagnetische straling.
Met behulp van de vibraties van een klankschaal of Tibetaanse bellen.
Op een cluster of in een geode van gelijkgerichte mineralen. Dus bergkristal op een bergkristalcluster, enz.

Mocht je steen ondanks je zorg toch gaan scheuren of verkleuren, dan is de opgenomen spanningsenergie te groot geweest. Dit is een goed teken, de steen heeft dan heel goed gewerkt. De steen is echter niet meer werkzaam, je zult een nieuwe moeten aanschaffen. Gooi de uitgewerkte steen niet zomaar weg. Het is een mooi gebaar om de steen weer terug te geven aan moeder aarde, de oorspronkelijke plaats van de steen. Zoek hiervoor een mooi plaatsje in je tuin of de natuur. Bedank de steen voor zijn bewezen diensten, en begraaf haar met respect.

Nog iets om over na te denken:
Je gedachten hebben effect op je stenen. Stenen absorberen altijd jouw energie of die nu positief of negatief is. Dat is heel belangrijk om te weten.
In periodes dat je niet lekker in je vel zit zullen je stenen vaker gereinigd moeten worden.
Aan de andere kant kun je positieve gedachten inzetten om de stenen te activeren. Door middel van een ritueel kun je de steen opladen met kracht of een wens.

2 Reakties:

Anonymous Anoniem schreef...

Bij het reinigen van een steen gebruik je maar 3 van de 4 elementen, waar heb je het element lucht gelaten? Als je een steen renigt is het beter om alle 4 de elementen te gebruiken.

7:05 p.m.

 
Anonymous Leen B. schreef...

Dank je wel voor de nuttige info...
Ben echter nog niet echt op de hoogte hoe ik mijn ulexiet en seleniet het beste kan reinigen en opladen. Weet alleen hoe het zeker niet moet... Kan u mij helpen?

11:40 a.m.

 

Een reactie posten

<< Terug

Powered by Blogger